Príznaky, Výskyt a Rizikové skupiny
Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. V populácii so stredným alebo vysokým rizikom rakoviny kolorekta sa vo veku 50 rokov až u tretiny, a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny. Štúdia, ktoré prebiehala v USA, dokázala prítomnosť aspoň jedného adenómového polypu a/alebo karcinómu u 37 % osôb vo veku 50 – 75 rokov, ktorí nemali žiadne príznaky ochorenia.
Medzi rizikové faktory patria najmä:
- Genetická predispozícia – často sa objavuje rodinný výskyt ochorenia, preto by príbuzní 1. stupňa (rodičia, deti, súrodenci) ľudí, ktorým zistili kolorektálny karcinóm, mali začať s pravidelným testovaním na okultné krvácanie od 40. roku života, vždy raz ročne. Postačujú kontroly u praktického lekára, pokiaľ sa však objavia akékoľvek príznaky ťažkostí s tráviacim traktom, mali by čo najskôr podstúpiť vyšetrenie u špecialistu – gastroenterológa.
- Vyšší vek – riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka rastie najmä po päťdesiatke, i keď niekedy choroba napadne aj mladých ľudí. Vek sa považuje za nízkorizikový faktor, no určuje, kedy treba najneskôr začať s pravidelnými prehliadkami. Všetci bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú zdravotné problémy, by mali po 50. roku podstúpiť vždy raz za dva roky test na okultné krvácanie (ak nepatria do niektorej z vysokorizikových skupín – vtedy treba s testovaním začať skôr).
- Iné (nezhubné) ochorenia hrubého čreva – adenómy, polypy, zápalové ochorenia ako napr. Crohnova choroba, chronická ulcerózna kolitída (Colitis ulcerosa) a pod. Vysoké riziko majú aj ľudia s ochorením adenómová polypóza v rodine. Crohnova choroba zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu čreva 7-20 krát, pri ulceróznej kolitíde je toto riziko ešte vyššie. Po 25 rokoch dostane 40% pacientov trpiacich na Colitis ulcerosa rakovinu čreva. V 40 % takýchto prípadov sa potom vyskytne karcinóm súčasne na rôznych a viacerých častiach čreva.
- Obezita - klinické štúdie potvrdili, že obezita má priamy vzťah k rakovine hrubého čreva a konečníka.
- Cukrovka - pacienti s cukrovkou majú o 30 až 40 % vyššie riziko kolorektálneho karcinómu, ako zdraví ľudia.
- Životospráva - riziko ochorenia zvyšuje strava bohatá na tuky a chudobná na vlákninu, pitie alkoholu, fajčenie, stres a sedavý spôsob života. Medzi najnezdravšie potraviny patrí červené mäso, najmä smažené, pečené a obzvlášť údené. Z alkoholu spôsobuje riziko prekvapivo najmä pivo, pokiaľ sa pije vo vyššom množstve.
- Ženy, ktoré mali / majú rakovinu prsníka, vaječníka alebo maternice – preventívne vyšetrenia na okultné krvácanie by mali podstúpiť raz ročne bez ohľadu na vek (pokiaľ nemajú tráviace ťažkosti)
Súvisiace črevné ochorenia
Až 80 % prípadov kolorektálneho karcinómu vzniká z adenómu – nezhubného nádoru, ktorý sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Príčinou je nadmerné delenie sliznicových buniek. Niekedy začne polyp rásť a jeho bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu. Adenóm je predrakovinovým stavom a zmeny, ktoré sa v ňom postupne odohrávajú, môžu skončiť až vznikom zhubného nádoru. Táto premena môže trvať aj niekoľko rokov. Nádorové bunky sa potom môžu rozširovať do okolitých tkanív, poškodzovať ich a môžu sa z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy.
Polypy nemusia spočiatku spôsobovať žiadne problémy. Riziko však astronomicky stúpa, keď začnú krvácať. Pravdepodobnosť, že sa zvrhnú do zhubného ochorenia, sa dá posúdiť na základe veľkosti polypu, jeho histologickej štruktúry a stupňa dysplázie (nízka, stredná alebo ťažká). Pravdaže, nie každý adenómový polyp musí nutne prerásť do onkologického ochorenia. Endoskopická polypektómia ich však dokáže jednoducho odstrániť a tým znižuje výskyt rakoviny kolorekta u ľudí, ktorí nimi trpia.
Prevencia
Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí medzi zhubné ochorenia, ktorým sa dá účinne predchádzať. Odborníci tvrdia, že zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť vzniku rakoviny až u polovice pacientov.
- Uprednostňujte rastlinné tuky, zaraďte do jedálnička olivový olej.
- Znížte spotrebu smaženého, grilovaného a pečeného červeného mäsa, jedzte najmä hydinu a ryby.
- Vylúčte alebo obmedzte na minimum konzumáciu údenín a údeného červeného mäsa.
- Všeobecne známym pravidlom je dostatočný príjem vlákniny – z ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov.
- Pitie piva zvyšuje riziko (najmä rakoviny konečníka), preto by sa malo konzumovať s mierou.
- Ochranný účinok dokázali vitamíny A, C a E, účinná v prevencii je aj kyselina listová, selén a vápnik.
- Fyzická aktivita a udržiavanie telesnej hmotnosti – dostatok pohybu chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka, kým obezita zvyšuje riziko u mužov na dvojnásobok a obézne ženy majú riziko vyššie o 40 %.
- Ak sa u niekoho z rodiny objavila rakovina hrubého čreva a konečníka či adenómy v hrubom čreve, treba sa poradiť so svojím lekárom.
- Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou nebolí, a tak ju mnohí pacienti odhalia príliš neskoro. Treba pozorovať svoj tráviaci systém a jeho normálnu funkciu, aby sme si všimli prípadné zmeny.
Príznaky
Príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Človek ich často úplne prehliadne alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi – zlou stravou, stresom, či hemoroidmi. Je nevyhnutné všímať si bežné fungovanie svojho tráviaceho systému, aby sme si čo najskôr všimli prípadné zmeny. Ak má byť liečba úspešná, je mimoriadne dôležité odhaliť ochorenie včas a čo najskôr navštíviť odborníka. Podľa odhadov dosahuje úspešnosť liečby pri včasnej diagnóze až 90%.
- zmena pravidelnosti stolice,
- hnačka alebo zápcha,
- veľmi tmavé zafarbenie stolice,
- prítomnosť krvi v stolici,
- nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch,
- pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje,
- stolica odchádza v úzkom prúžku,
- tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče),
- časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov,
- neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla,
- zvýšená únava.
Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, človeka by mal čo najskôr vyšetriť odborník, ktorý stanoví presnú diagnózu.